Džamonja na Kraškoviću


1993. godine darovao sam majčinoj prijateljici, gospođi Nadi Radović, svoj rad Hobotnica, akrilik na platnu, u znak zahvalnosti jer je pomogla mojoj obitelji.
Petnaest godina kasnije, Dušan Džamonja je na nagovor spomenute gospođe Radović, a zahvaljujući njezinom šarmu odlučio naslikati joj morski motiv na platnu. Uvjet je bio da donese svoje platno. Gospođa ga je donijela, a na njemu je već bila moja Hobotnica, preko koje je Džamonja naslikao svoju morsku sliku.
Nedavno mi je gospođa Radović prodala rad koji sam joj ja zapravo bio davno darovao. Rendgenski snimak pokazao je moje djelo ispod Džamonjinog.

Ovaj tekst stoji i uz objašnjenje rada. Rad je bio izložen na 22. Slavonskom biennalu, a trenutno je izložen u Muzeju suvremene umjetnosti na izložbi T-HT@MSU. Jučer je bio odličan prilog o ovom radu na HTV1, u sklopu emisije Pola ure kulture, u kojem je također dala interview i spomenuta gospođa Nada u kojem tvrdi kako je autor slike veliki Dušan Džamonja. Nažalost danas me zvao Dražen Ilinčić, autor priloga, koji mi je rekao kako se u redakciju javio sin Dušana Džamonje koji je tvrdio da se radi zapravo o Marku Džamonji, bratu velikog Džamonje.